Suplementy diety zawierające składniki roślinne

Dzisiaj będziemy kontynuowali nasz podział suplementów z uwzględnieniem ich składu, a mianowicie skupimy się na produktach zawierających w składzie składniki roślinne oraz ich ekstrakty.

Suplementy zawierające w składzie rośliny lub ich wyizolowane substancje aktywne cieszą się coraz większym zainteresowaniem, dużo ludzi dostrzega ich pozytywny wpływ jeśli chodzi o doraźne lub stałe zastosowanie. Oczywiście nie jest to nic nowego jeśli mówimy o zastosowaniu roślin w medycynie – nasi przodkowie też dostrzegali ich pozytywny wpływ na organizm.

Działanie ich opiera się głównie na wsparciu układu immunologicznego oraz wsparcie funkcjonowania poszczególnych organów naszego organizmu.

Warto zastanowić się, co występuje w roślinach? Co ma tak zbawienny wpływ na nasz organizm?!

W roślinach występują substracie czynne,  pośród nich wyróżniamy:

metabolity pierwotne ( np. kwasy tłuszczowe czy aminokwasy)

– metabolity wtórne ( np. flawonoidy, saponiny, alkaloidy)

W suplementach stosuje się zwykle rośliny lub ich ekstrakty nie mające silnego działania farmakologicznego, dawki w nich uwzględnione są znacznie niższe niż dawki lecznicze!!

W sprzedaży dostępne są różnego rodzaju rośliny stosowane w Europie oraz z innych kontynentów np. Azja,  medycyna Ajurwedyjska( dosłownie wiedza o życiu) – tradycyjna medycyna Indyjska m.in. Arjuna. Każdy zapewne kojarzy suplementy medycyny  Chińskiej Żeń-szeń czy Ginko biloba wstępujący od lat na rynku Europejskim.

Bardzo często składnikami roślin używanymi w suplementach są flawonoidy– są to związki występujące w owocach ( szczególnie cytrusy) , warzywach ( pomidor, brokuł), herbacie, strączkach, czerwonym winie. Popularnym flawonoidom o szerokim zastosowaniu będzie kwercetyna , która występuje w takich produktach spożywczych jak : zielona herbata, cebula pomidory, truskawki, winogrona. Wzmacnia ona układ sercowo naczyniowy, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych , tłumi stany zapalne niwelując odpowiedź alergiczna organizmu oraz regulując poziom LDL.  Dostępne są też publikacje pokazujące, że może pomagać przy hamowaniu powstawania nowych komórek tłuszczowych.

Jak widzicie rośliny czy zioła zawierają bogactwa związków mających zbawienny wpływ na stan naszego organizmu, wiec warto świadomie wykorzystywać je jako dodatek do naszej diety. Warto podkreślić , że dotychczas przeprowadzone badania pokazują, że spożycie flawonoidów w diecie Europejczyków znacznie odbiega od zalecanych wartości.

W suplementach diety napotkać można również na przyprawy, które każdy zapewne zna i używa w kuchni m.in. bazylia, oregano, czosnek, kurkuma, cynamon. Ekstrakty tych przypraw poddane standaryzacji mogą być cennym dodatkiem naszej diety. Dobrym przykładem będzie Kurkuma i zawarte w niej kurkuminoidy– naturalny fenol nadający żółty kolor, którym przypisuje się bardzo pozytywne działanie na nasz organizm: zwalczanie stanów zapalnych, wsparcie funkcji wątroby (emulgacja tłuszczy), detoksykacja organizmu oraz udowodnione działanie antynowotworowe ( przyspiesza obumieranie komórek nowotworowych oraz ogranicza ich namnażanie ) . Pamiętajcie dla zwiększenia jej biodostępności ( nawet o 2000%) łączymy ją z piperyną lub jonami magnezu lub cynku.

 

„Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka” H. Ciborowska A. Rudnicka

„Suplementy diety a zdrowie „ M. Jarosz

 

 

 

Mikołaj Szyszka

fitrener@wp.pl

instagram: mikolaj_trainhard_eatclean

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *