Jak już zapewne wiecie po przeczytaniu poprzedniego artykułu Suplementy diety stanowią uzupełnienie diety konkretniej jednostki. Moglibyśmy zadać sobie pytanie dlaczego nie można dostarczyć wszystkich niezbędnych substancji z pożywienia. Zasadniczo jest to możliwe , jednak takie warunki bywają często trudno do spełnienia ze względu na ograniczenia wynikające chociażby z naszego celu, dobrym przykładem będzie okres redukcji tkanki tłuszczowej w celu poprawy kompozycji ciała. Wymaga to wówczas od nas uwzględnienie deficytu kcal co znacznie utrudni a czasem wykluczy możliwość dostarczenia organizmowi wszystkiego czego mu potrzeba. W dłuższym okresie czasu może to prowadzić do niedoborów pokarmowych lub nadmiernego spożycia niektórych produktów czego następstwem może być zaburzenie pracy naszego organizmu.
Wiemy już co to są suplementy diety, jakie maja zastosowanie, dziś chciałem stworzyć i krótko wam opisać podział ze względu na substancje aktywne w nich zawarte.
Pierwsza grupa suplementów będą produkty zawierające witaminy i minerały
Bardzo popularna grupa produktów, często stosowana przez osoby w różnym wieku niekoniecznie osoby trenujące. Do preparatów witaminowych zaliczamy mono produkty (jeden składnik) np.: witamina A,D,E,K (rozpuszczalne w tłuszczach dlatego często w składzie występuje olej MCT lub lniany), B6,B12, biotyna, niacyna, witamina C (witaminy rozpuszczalne w wodzie)
Oraz preparaty witaminowe wieloskładnikowe zawierające kilka produktów witaminowych np.: D+K (mające często synergiczne działanie, lub będące grupa produktów o podobnych właściwościach A+E (rozpuszczalne w tłuszczach o mocnym potencjale antyoksydacyjnym )
Preparaty zawierające minerały :wapń, żelazo, cynk, jod, potas ,magnez, mangan, chrom itp.
Duży udział na rynku suplementów maja też kompleksy witaminowo – minerałowe . Produkty te uwzględniają wszystkie niezbędne mikroskładniki w jednym preparacie. Jest to wygodniejsza opcja ale czy optymalna?
Wszystko oczywiście będzie zależało od konkretnego przypadku od niedoborów jakie posiadamy czy dysfunkcji, które powstały na skutek dotychczasowego odżywiania
Po krótce opisaliśmy sobie pierwszą grupę suplementów , chciałbym również wspomnieć kilka słów o sposobie dobierania produktów z owej grupy oraz ustalanie odpowiednich dawek suplementacji.
Dobór suplementów powinien się odbywać na zasadzie oceny dostępności poszczególnych mikroelementów w diecie lub bardziej precyzyjny sposób czyli badania laboratoryjne oraz interpretacja przed osobę posiadającą wiedze w danym zakresie. Po ustaleniu odpowiedniej dawki suplementu oraz okresu suplementacji powinniśmy zweryfikować zmiany jakie zaszły w organizmie po dłuższym okresie stosowania, wówczas zastanawiamy się nad koniecznością dalszej suplementacji lub korekcie dawki.
Mając na uwadze ciągły spadek jakości pożywienia (dobrym przykładem może być coraz bardziej jałowa dieta mniej zasobna w związki mineralne np: selen co przekłada się na mniejsza zawartość selenu w pożywieniu) , uważam ze coraz więcej osób potrzebuje „wsparcia” suplementacją zawierającą witaminy i minerały oczywiście pamiętając , że ich dobór ma być celowany oraz indywidualny a produkty najwyższej jakości!
Mikołaj Szyszka
Bibliografia:
„Zebrane kompendium wiedzy o surowcach na przykładzie produktów formy Swanson”
„Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka” Helena Ciborowska, Anna Rudnicka